taidekoulu ilo ja inspiraatio
Taiteen aakkosia
Ajatuksia, vinkkeja, ideoita ja opastuksia taiteesta, taiteen tekemisestä ja taiteen opettamisesta.
Tässä blogipostauksessa kerron sinulle esimerkin omien työvuosieni varrelta, kuinka yhdestä haastavasta luokasta saatiin paremmin toimiva ja oppilaat alkoivat voimaan paremmin.
Eli kyseessä oli peruskoulun luokka, joka mm. koetteli minun hermojani opettajana. Se oli luokka, jossa pari aika lapsellista oppilasta vei kaiken huomion pelleilemällä ja tekemällä kaiken päinvastoin kuin ohjeistin ja ympärillä kaveriporukka nauroi kaikelle heidän tekemiselleen.
Nauramalla ja reagoimalla tämä porukka toimi huonoa käytöstä ylläpitävänä ja siihen kannustavana yleisönä. Jokainen reaktio oli kuin olisi heittänyt bensaa liekkeihin. Tämä yleisö, naurava porukka, sai osansa opettajan negatiivisesta huomiosta ja tuli näin huomatuksi. He kylläkin kokivat itse tulleensa epäreilusti kohdelluksi saadessaan huonoja wilma-merkintöjä, koska eiväthän he olleet omasta mielestään tehneet mitään väärää. He olivat vain sattuneet olemaan paikalla.
Noin puolet luokan oppilaista ei saanut mitään huomiota koskaan, he jäivät sivuun. He tekivät kiltisti ja hiljaa tehtävänsä, mutta kärsivät työrauhan puutteesta, eivät viihtyneet koulussa ja jotkut alkoivat voimaan huonosti. He pärjäsivät kuitenkin jotenkuten oppiaineissa, mutta eivät saaneet opettajalta juurikaan huomiota.
Kaikki olisivat varmasti saaneet parempia tuloksia, jos olisivat saaneet enemmän henkilökohtaista ohjausta, kannustusta ja kehuja tekemisistään, mutta opettajan katse, tuntosarvet ja koko huomio oli jatkuvasti suunnattuna tiettyihin oppilaisiin, jotta opetus toteutuisi ja oppiaineessa päästäisi eteenpäin. Kuulostaako tutulta?
Myös se hiljainen, tunnollinen ja kiltti oppilas tarvitsee huomiota ja tarvitsee tulla nähdyksi. Eikä niillä naurajillakaan, puhumattakaan niistä joille naurettiin tai joista vitsailtiin, hyvin mennyt. Ongelmana oli työrauha, kouluviihtyvyys ja negatiivisen puolella toimiva ryhmädynamiikka. Tilanteeseen piti puuttua.
Tässä tapauksessa ongelma tuli päivänvaloon, ja toimenpiteisiin ryhdyttiin, vasta kun joku kyseistä luokkaa opettavista opettajista ymmärsi sanoa asian ääneen ja myöntää, että oppitunnit ovat vaikeita ja ilmapiiri ikävä. Tärkeimpänä toimenpiteenä oli yhteistyö kaikkien luokkaa opettavien opettajien kesken.
Yhdessä sovimme, kuinka luokan kanssa toimitaan, millaiseen käytökseen puututaan, millaisia sanktioita tai palkintoja luokalle on luvassa, ja miten puututaan.
Eri opettajat alkoivat tehdä samaan aikaan asioita sääntöjen noudattamisen ja ryhmäytymisen eteen. Oppilaat luokassa piti saada tutustumaan paremmin toisiinsa ja katkaistua negatiivisen huomion kierre.
VINKKI! Jos et tiedä mikä luokassa mättää, mutta käytös on ongelmallista tai ryhmähengessä on jotain pielessä, niin tarkkaile luokkaa. Tee yhteistyötä toisen opettajan kanssa, pyydä toista opettajaa vetämään tehtävä tai koko oppitunti ja tarkkaile luokkaa ja opettajaa sivusta. Huomaat ryhmän toiminnan ja dynamiikan aivan eri tavalla, kun et itse vedä opetusta!
Kerron kohta mitä kuvistunneilla tehtiin luokan kanssa ja kirjoitan tehtävät tähän vielä niin, että voit tehdä tehtävät helposti ohjeiden mukaan luokassa.
Ja tässä tärkeimmät positiivisen pedagogiikan hengen mukaisesti:
Haastavan luokan kanssa tärkeää on:
Ota siis tästä blogista itsellesi hyvä ja moneen kertaan toimivaksi todettu, ryhmäyttävä kuvistehtävä ja kokeile!
Se on samaan aikaan kuvistyö, jonka avulla opetetaan kuvataiteen tavoitteita opetussuunnitelmasta ja erinomainen ryhmäytymistehtävä luokkaan. Sopii uudelle ryhmälle tai jo entuudestaan tuttuun luokkaan, joka kaipaa vielä ryhmäytymistä tai jossa on haasteita käytöksen kanssa.
Olen tehnyt myös tunnetaitoihin ja mm. vahvuustaitoihin liittyviä kuvistehtäviä luokassa. Yksi hyväksi havaittu vesiväreillä toteutettava tunnetaitotehtävä on luokkakuvamaalaus, joka löytyy tekemältäni verkkokurssilta. Jos oman kuvisopetuksesi kehittäminen ja valmiit tuntisuunnitelmat kiinnostaa, niin lue lisää kurssista täältä.
Etukäteisvalmistelut muotokuvatehtävään:
tunnin onnistuminen vaatii sen, että oppilaat voivat istua pitkissä riveissä toisiaan vastakkain. Voidaan siirtää pulpetit luokassa, toteuttaa tehtävä lattialla istuen tai esim. ruokalassa pitkän pöydän ääressä (sellaisena hetkenä, kun keittiön väelle sopii).
VINKKI! Jos sinulla on kaksi tuntia putkeen, ehdit opettaa ensin kasvojen mittasuhteet (kuva alla), jos vain yksi tunti, niin voit mennä suoraan muotokuvatehtävään ja ohjata mittasuhteita tehtävän aikana.
Istutaan kahdessa rivissä, vastakkain toisten kanssa (ks. kuva tehtävän alla). Jokainen saa A4 piirustuspaperin ja lyijykynän, joita kuljetetaan koko tehtävän ajan mukana.
Alku: muistutetaan oppilaita kasvojen mittasuhteista TAI OPETETAAN KASVOJEN MITTASUHTEET ensin, silmät ovat noin puolessa välissä päätä (ei ylhäällä otsassa), nenän alareuna on silmien ja leuan kärjen puolessa välissä jne.
Kaikki kuuntelevat ohjeet ja tekevät yksi ohje kerrallaan. Kerro, että oppilaat voivat pyytää vuorotellen toisiaan katsomaan eteenpäin hetken ja olemaan mallina.
1. Katso vastapäistä kaveria, ota hänestä mallia ja piirrä paperille kasvojen perusmuoto (soikio joka on vähän isompi kuin kämmen).
2. Ota kynä ja paperi käteen ja siirry yksi paikka vasemmalle, eli kaikki siirtyvät. Rivin päissä olevat vaihtavat vastakkaiselle puolelle.
3. Katso vastapäistä kaveria, katso hänestä mallia ja piirrä kasvoihin silmät. Huomioi silmän muoto (kaksi puolikaarta päällekkäin ja silmässä iiris ja sen keskellä pupilli ovat yleensä tosi tummat).
4. Vaihdetaan paikkaa vasemmalle siirtyen.
5. Katsotaan vastapäistä kaveria ja piirretään nenä, mitä nenästä näkyy? Voiko ”nenänvarren” piirtää viivamaisella ääriviivalla vai varjostamalla. Saa varjostaa. Nenässä näkyy yleensä tummana sieraimet, eli nenän reiät ja sieraimen ulkopuolet kaarena.
6. Vaihdetaan paikkaa vasemmalle siirtyen.
7. Katsotaan taas kaveria ja piirretään korvat ja kulmakarvat.
8. Vaihdetaan paikkaa.
9. Piirretään seuraavasta mallista suu.
10. Vaihdetaan paikkaa.
11. Piirretään kaula ja kaula-aukko/hupparin huppu tms.
12. Vaihdetaan paikkaa.
13. Piirretään viimeisestä mallista hiukset ja muita yksityiskohtia ja viimeistelyä, varjostamista jne.
14. Oma nimi ja päivämäärä työhön. (Päivämäärä helpottaa arviointivaiheessa opettajaa. Opettaja tietää mihin tämä kuva liittyy ja mistä tässä tehtävässä olikaan kyse.)
Lopuksi kierros, jossa kysellään oppilailta miltä tämä tehtävä tuntui? Ja tietenkin kehutaan miten hyvin osasivat vaihtaa paikkaa, kuunnella ohjeita ja malttoivat tehdä tehtävän jne.
Tehtävässä joutuu katsomaan kaveria, myös sitä luokkakaveria, jonka kanssa ei välttämättä koskaan tee mitään tai jota ei koskaan tule katsottua kunnolla.
Tehtävässä joutuu myös hieman kommunikoimaan toisen kanssa, jotta saa kaverin pysähtymään malliksi välillä ja pystyy itse piirtämään. Oppilaille voi myös antaa pöytään/piiriin muutaman pyyhekumin ja kumin saa vain pyytämällä toisilta.
Olen tehnyt tätä tehtävää eri luokka-asteille eri vuodenaikoina, usein siinä vaiheessa kun luokka jo vähän tuntee toisiaan. Ryhmässä roolit ja toimintatavat muotoutuvat omiin uomiinsa helposti ja toimimme aina totuttujen tapojemme mukaisesti. On tärkeää välillä rikkoa sitä ja ryhmäyttää ympäri vuoden, erityisesti silloin kun jotain käytösongelmia tai kiusaamista ilmenee. Kiusaaminen täytyy tietysti aina selvittää!
Oppitunti voidaan aloittaa katsomalla muutaman minuutin video Youtubesta: Justimusfilms - Ystävyyden patoumat (Kirosanavaroitus, yksi v-sana videon alkupuolella!).
Kehupiiri, kehu kaveria - miten sovellat tätä ryhmäytymisharjoitusta kuviksen tunnille tai mille tunnille tahansa:
Ollaan piirissä tai jos istutaan omilla paikoilla sovitaan järjestys, miten edetään. Jokainen kehuu seuraavaa, vieressä olijaa, eikä kukaan joudu miettimään ketä kehuu, eikä kukaan saa jaadä ilman kehua. Tehtävänä kehua lyhyesti, ilman perusteluita. Voit heijastaa luokassa listan kehuista, joista oppilaat voivat valita mikä sopii parhaiten tai keksiä ihan itse.
Kehu vieruskaverin kuvistyötä tai työskentelyä, toimintaa, valitsemia värejä tms.:
Sinun työ on hieno, koska…
Pidän väreistä joita työssäsi on.
Osaat käyttää värejä hienosti.
Olet keskittynyt hyvin työskentelyyn.
Olet käyttänyt koko paperin hienosti.
Olet taitava piirtämään/maalaamaan.
Huolehdit aina tavaroista ja siivoat jälkesi.
Osaat kuunnella hyvin opettajan ohjeet.
Olet yrittänyt tehdä parhaasi.
Olet saanut paljon aikaan.Sinä autat, jos sinulta pyytää apua.
Sinä et häiritse minun työskentelyä.
Sinä muistat kehua muita.
Sinä olet kohtelias.
Sinä olet ystävällinen.
Sinä hymyilet.
Sinun vieressä on kiva istua.
Saan inspiraatiota ja apua omaan työhöni katselemalla sinun tekemistäsi.
Ihailen taitoasi, haluaisin tulla yhtä taitavaksi.
Esineen tarina - kotitehtävä: tuo joku pieni esine, lelu tms kuvistunnille, joka piirretään seuraavalla kerralla. Se voi olla esim. pikkuauto, muovieläin, barbie tai joku muu, joka suurennetaan ja piirretään. Valmistaudu kertomaan esineen tarina, mikä ja kenen esine on, mikä merkitys esineellä on sinulle jne. Miksi valitsit sen esineen?
Tehdään kävelyretki lähimaastoon, esim. keväänmerkkejä tutkimaan tai muuten vaan ihastelemaan ympäristöä. Tehtäväksi annetaan etsiä ulkona reitin varrelta joku esine, roska, keppi tms., jonka avulla voit kertoa pienen muiston tai asian itsestäsi ja miksi valitsit kyseisen esineen. Voi myös kertoa mikä on omasta mielestä kaunista tai rumaa ja perustella sen. Tässä päästäänkin jo oman lähiympäristön havainnoimiseen ja keskustelemiseen ja arvoihin. Tässä toteutuu kuviksen opsin tavoitteista mm. T1 ja T2 (lähiympäristö ja keskusteleminen) ja T10 (arvojen tarkasteleminen).
Kuvapakka (taidekuvia, luontokuvia, lautapeleissä on joskus kuvakortteja):
Valitse kuva ja kerro itsestäsi tai päivästäsi tai viikonlopusta.
Valitse kuvapakasta kuva, jonka avulla voit kertoa jotain itsestäsi muulle luokalle. Miten kuva voisi liittyä sinuun? Tuleeko siitä joku tuttu paikka tai tapahtuma mieleen tai jokin muisto minkä voisit kertoa? Onko kuvassa värejä joilla on jokin merkitys sinulle?
Keskustelua, keskustelua, keskustelua! Keskustelkaa kuvistöiden äärellä tai katsokaa yhdessä vaikka maisemaa luokan ikkunasta ja pistä oppilaat luettelemaan mitä kaikkea he näkevät. Jokainen oppilas voi sanoa yhden sanan vuorollaan. Mitä näet? Värejä, muotoja, puita, kasveja, rakennuksia, elollista, elotonta, rakennettua, luontoa... Herättele heidät huomaamaan oma ympäristö ja herättele heidät sanoittamaan itsestäänselvyyksiä. Kysy oppilailta kysymyksiä ja houkuttele heidät puhumaan. Jatkokysymys voisi olla, että jos saisit muuttaa yhden asian tässä maisemassa, niin mitä muuttaisit? Ja miksi?
Jaa heidät sattumanvaraisesti ryhmiin ja anna ryhmälle esim. taidekuva, josta he keksivät pienen kertomuksen. Kuviksen opsissa ensimmäisiin tavoitteisiin liittyy vahvasti keskustelu ja sitä keskustelua voi osittain käydä vaikka metsäretkellä, kaikenhan ei tarvitse tapahtua kuvistunnilla. Keskustelu johdattaa meidät hyvin usein arvoihin, siihen mikä on kenellekin tärkeää. Myös arvojen tarkasteleminen sisältyy kuvataiteen opetussuunnitelmaan.
Opetussuunnitelman tavoitteista ja niihin liittyviä tehtäviä löytyy Kuvista koulumateriaaleilla -verkkokurssilta.
Ulla Emelia Art
Ulla Suonio
ulla@ullaemeliaart.fi
y-tunnus: 3474023-4
Kirjaudu verkkokurssille