taidekoulu ilo ja inspiraatio
Taiteen aakkosia
Ajatuksia, vinkkeja, ideoita ja opastuksia taiteesta, taiteen tekemisestä ja taiteen opettamisesta.
Taiteilijan blokki - Eroon luovuuden lukoista ja lian suurista vaatimuksista itselle
Tiedättekö sen Albert Einsteinin oivalluksen: ”Se mihin keskittymme, se kasvaa ja lisääntyy”?
Kannattaa keskittyä niihin asioihin mitä haluaa elämäänsä. Minä halusin tehdä taidetta, mutta olin totaalisen lukossa sen suhteen. Olin opiskellut kuvataiteilijaksi ja kuvataideopettajaksi, mutta oma tekeminen oli jäänyt opetustyön ja perheen täyttäessä arjen. Mitä enemmän aikaa kului, sitä vaikeampi oli aloittaa tai näyttää mitään tekemisiäni kenellekään.
Taide oli siis ammattini, mutta silti oma luovuus lukossa. Aina välillä jotakin tein, mutta minulla oli liian suuret vaatimukset itselleni ja lopputulokset eivät olleet sitä mitä mielikuvissani ajattelin. Niinpä aloin pitämään itseäni huonona, räpellykseni hävetti ja tekeminen lopahti. Pyrin liian hienoihin lopputuloksiin. Kuvittelin, että pitkästä tauosta huolimatta minun pitäisi saada hienoja teoksia aikaiseksi, koska olinhan ammattitaiteilijan koulutuksen saanut.
Ohje 1. Keskity tekemiseen, piirtele ja maalaile, unohda lopputulos, se ei ole tärkeää.
Loin itse itselleni paineita ja uskoin, että muut odottavat minulta jotakin tiettyä tyyliä, tai edes jotain laatua. Usein omat estot ilmaisulle tai taiteelliselle luovuudelle, töiden esittämiselle jne, liittyvätkin siihen, että luulee toisten odottavan sinulta jotakin. Se on aika tuhoisaa, jos alkaa miettiä mitä muut haluavat. (Siitä aiheesta taidankin kirjoittaa seuraavan blogitekstin.)
Ohje 2. Älä tee toisten mieliksi, tee omaksi iloksesi.
Aloitin taiteen tekemisen uudelleen, monen vuoden tauon jälkeen, ihan pienillä askelilla. Aloitin ruokapöydän ääressä piirtelyllä nuorimman lapseni kanssa. Lapseni rakasti sitä ja pieni piirtely ja maalailu tuli osaksi arkea. Piirsin hänelle kuvia ja hän jatkoi niitä värittäen jne. Vähän ajan päästä jo osallistuinkin netistä löytämälleni taidekurssille ja tein joka päivä pieniä luovia harjoituksia ilman tavoitetta lopputuloksesta. Uskalsin näyttää tuotokseni muille. En hävennyt enkä piilotellut niitä.
Siitä se lähti! Nautin tekemisestä ja uudelleen syntyneestä luovuudesta. Osasin heittää romukoppaan tavoitteet lopputuloksesta ja nauttia tekemisestä. Tein tarpeeksi pientä, pienikokoisia piirrustuksia ja maalauksia. Ne olivat vain itselle tehtyjä. Pääsin eroon lukoista. ”Tulppa aukesi”, kuten taiteilijaystäväni minulle sanoi nähdessään teoksiani.
Ohje 3. Lähde ihan pienistä jutuista liikkeelle, ota pieniä papereita/luonnosvihkon sivuja.
Tartu kynään tai siveltimeen joka päivä. Ota pieni paperi tai luonnosvihko ja piirtele vaikka kiemuraista viivaa sivu täyteen. Se riittää. Tee seuraavana päivänä suoraa viivaa. Siinä on jo alku. Jos tavoiteenasi on kirjoittaa. Tämä piennin askelin eteneminen ja omaksi iloksi tekeminen toimivat myös kirjoittamisen blokkiin. Kirjoita ensin muutama lause itsellesi, toisena päivänä kirjoita mitä ajattelet jne.
Ohje 4. Yritä tehdä jotain pientä joka päivä, tee luovista piirtelyistä ja maalaushetkistä säännöllistä.
Tehdessä saat uusia ideoita ja anna mennä. Jatka niin pitkään kuin ehdit, tee vaikka koko ilta, jos aika antaa myöten ja innostut. Luovuus synnyttää ideoita ja ideoiden avulla me ratkaisemme ongelmia. Me ihmiset tarvitsemme luovuutta, tarvitsemme uusia ideoita ja ratkaisuja, uusia tapoja toimia. Meidän maapallomme on ongelmissa, jos emme pysty tekemään luovia ratkaisuja ja kehittymään.
Ohje 5. Tartu vahinkoihin ja sattumiin ja anna niiden viedä.
Minulla kaatui kahvimuki pöydälle maalatessani ja pari vesivärityötä kastui maitokahvista. Jatkoin kahvila maalaamista ja päädyin maanläheisiin ja murrettuihin väreihin, joihin en olisi muuten tarttunut. Tartun hyvin helposti aina samoihin väreihin ja teen samoja väriyhdistelmiä.
Meidän ihmisten ajatukset kiertävät usein samoja kehiä, teemme asiat samalla tavalla joka päivä, ajattelemme samalla tavalla, kuljemme samoja reittejä, noudatamme samoja rutiineja ja meille on syntynyt oma ymmärryksemme tästä maailmasta. Katsomme tätä maailmaa omasta vinkkelistämme. Meidän tottumuksemme ja uskomuksemme ohjaavat elämäämme aika paljon. Välillä on hyvä tehdä joitain eri tavoin, tehdä jotain uutta, rikkoa rutiineja ja kokeilla jotain mitä ei ole ennen tehnyt. Uudet tekemiset synnyttävät uusia ajatuksia ja me kehitymme, saamme uusia ideoita. Vanhaanhan voi aina palata, jos se tuntuu paremmalta.
Ohje 6. Osallistu taide- tai käsityöpajaan.
Etsi jokin kiva kurssi tai työpaja, johon haluat osallistua. Se voi olla lähellä joku paikka tai taidekurssi netissä. Se voi myös olla vaikka hauska art & wine -illanvietto. Lisää se kalenteriin, ota luovuudelle aikaa ihan suunnitellusti.
Kurssi tai illanvietto voi olla sysäys uuden harrastuksen aloitukseen! Olen saanut palautetta usealta art & wine -illanviettoon osallistuneelta, että ovat jatkaneet maalaamista työpajan jälkeen ja käyneet hommaamassa välineitä itselleen.
Taiteen tekeminen kasvattaa ja kehittää luovuutta tietenkin taiteen tekemisessä, mutta myös elämän muilla osa-alueilla ja rohkaisee kokeilemaan uusia asioita. Luovuus auttaa meitä sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin, se lisää meidän resilienssiä!
Ulla Emelia Art
Ulla Suonio
ulla@ullaemeliaart.fi
y-tunnus: 3474023-4
Kirjaudu verkkokurssille