taidekoulu ilo ja inspiraatio
Taiteen aakkosia
Ajatuksia, vinkkeja, ideoita ja opastuksia taiteesta, taiteen tekemisestä ja taiteen opettamisesta.
MITEN ALOITTAA TAIDEHARRASTUS?
Oletko kiinnostunut aloittamaan taideharrastuksen akryyliväreillä?
Voit aloittaa harrastuksen Taidekoulu ilo ja inspiraation taidetyöpajoissa ja Art & Wine -illoissa, mutta jos haluat tutustua akryyliväreihin ensin ihan itse, niin lue tästä perusteet ja aloita maalaaminen. Pääset alkuun melko pienillä hankinnoilla.
Akryylimaaleilla aloittamiseen tarvitset:
Akryylivärit sopivat erinomaisesti sekä aloittelevalle harrastajalle että ammattitaiteilijalle. Akryylivärit ovat helppokäyttöisiä, nopeasti kuivuvia ja monipuolisia. Niillä voi maalata lähes mille tahansa pinnalle, kuten kangaspohjille (canvas), paperille, pahville, puulle ja muoville.
Voit maalata uuden värikerroksen heti kun pinta on kuiva.
Akryylivärit ovat vesiliukoisia, joten työvälineiden puhdistaminen on helppoa. Värit ovat vesiliukoisia, mutta kuivuessaan kovettuvat eivätkä enää liukene mihinkään (vertaa erikeeper-liima). Väri ei lähde vaatteista eikä siveltimistä kuivuttuaan.
Hyvä tietää maalaustarvikkeista:
VÄRIT - Mitkä tahansa marketin tai halpahallin akryylivärit käyvät aloitukseen. Pienien tuubien lajitelma on mainio hankinta, kun haluat kokeilla akryyleja. Valkoista kuluu yleensä maalatessa muita värejä enemmän, eli sitä voi ostaa lisäksi isomman tuubin.
Laadukkaat akryylivärit (taidetarvikeliikkeen merkkituotteet, ns. taiteilijalaatu) sisältävät enemmän pigmenttiä ja ovat varmasti valon ja ajan kestäviä.
SIVELTIMET - Hanki erilaisia siveltimiä, kuten litteitä ja pyöreitä sekä leveitä ja kapeita, erilaisiin maalaustekniikoihin. Jämäkkä sivellin toimii paremmin kuin liian taipuisa ja löysä. Pehmeät luonnonkarvaiset vesivärisiveltimet eivät ole kivoja akryylivärien kanssa.
MAALAUSPOHJA - Kangas, paperi, pahvi, puulevyt, metallilevyt, akryylilevyt. Kaupoista saa edullisia valmiita kangaspohjia, jotka on valmiiksi pohjustettuja. Ne ovat ihan hyviä aloittelijalle, varsinkin pienet pohjat. Isokokoisten halpojen kangaspohjien kiilapuut saattavat kostua maalausprosessissa ja vääntyä, niin että taulu vähän kiertyy. Kangaspohja on siis kiilapuihin pingotettu kangas, joka on pohjustettu. Kiilapuita ja kangasta voi ostaa taidetarvikeliikkeistä erikseen ja tehdä omat pohjat itse.
PALETTI - Värien sekoittamiseen. Paletiksi käy hyvin pahvinpala, kertakäyttölautanen, ison muovirasian kansi, muovitarjotin tms. tasainen alusta. Pursota niitä värejä paletille joista haluat aloittaa maalamisen.
VESIKUPPI JA RÄTTI - Siveltimien puhdistamiseen. (Lopussa vielä vinkkejä ekologiseen puhdistamiseen).
Perustekniikka:
1. Pohjamaalaa maalauspohjasi ensin halutuilla taustaväreillä. Voit laittaa taustalle useita värejä. Pohjasävyt luovat yhtenäisyyttä ja tekevät maalaamisen aloittamisesta helpompaa. Valkoinen pohja on usein ”pelottava” ja vaikea aloittaa. Pohjamaalaus herättelee luovuutta ja inspiroi jatkamaan.
2. Hahmottele kuvioita/kuva pohjavärin päälle. Voit hahmotella kuvaa hiilellä tai lyijykynällä tai suoraan akryylivärillä ja siveltimellä. Akryylivärien nopean kuivumisajan ansiosta voit helposti kerrostaa värejä luodaksesi syvyyttä ja tekstuuria.
3. Maalaa. Sekoittele omia sävyjä. Sekoita ihan pieniä määriä väriä kerrallaan, ettei värejä mene hukkaan, vaikka sävystä ei tulisi mieluista. Värien sekoittamisen oppii pikkuhiljaa tekemällä. Varo sekoittamasta kaikkia päävärejä kerralla (sin., pun., ja kelt.), jos haluat puhtaita värejä. Kaikkia värejä sekoittamalla saat murrettuja värejä, usein likaisia ruskeita, harmaita ja mustaa.
Vinkkejä:
4. Pidä hyvää huolta tarvikkeistasi: Pese siveltimet ja paletti heti käytön jälkeen, jotta ne säilyvät hyvässä kunnossa. Kuivunut akryyliväri ei liukene enää veteen! Kuivunut sivellin on siis pilalle mennyt sivellin.
Väripaletista värin saattaa saada revittyä kalvona pois tai voit laittaa kuivuneen värin päälle uudestaan maalia.
Kokeileminen ja leikkiminen väreillä lisäävät luovuutta. Ole rohkea, kokeile ja leiki ja unohda ajatukset siitä miltä teoksen pitäisi näyttää. Lopputulos ei ole alkuun niin tärkeää kuin luovuus. Voit maalata saman pohjan päälle, mikään ei mene pilalle.
Luovuus ja taidot lisääntyvät jokaisesta harjoituksesta!
YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS
Yritetään välttää akryylivärin joutumista viemäriin, koska akryylivärit ovat muovia. Suosin väripaletteina pahveja, jotka voin heittää pois, eikä niitä tarvitse pestä tai suojaan tarjottimen leivinpaperilla.
Minä pesen pensselit näin:
1.Pyyhin maalit siveltimestä paperiin/kangasrättiin ensin.
2. Huuhtelen siveltimen pienessä määrässä likavettä, jonka voi antaa haihtua tai josta voi kaataa enimmät vedet pois ja putsata pohjalle painuneen värin paperilla roskikseen.
3. Huuhtelu isommassa vesikipossa tai hanan alla.
Viilipurkit tms roskiin heitettävät paketit/purkit on hyviä vesipurkkeja, koska ne voi heittää veden haihtumisen jälkeen värin mukana pois.
En suosittele maalauksen päälle vernissaa, jotta päälle voi myöhemmin maalata uuden maalauksen. Ei ole ekologista kerryttää maalauksia kamalaa määrää. Paperille maalaaminen on mukavaa, koska töiden säilyttäminen on helpompaa!
Akryyliväreillä maalaaminen tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luovuudelle.
Toivon, että tämän tietopaketin avulla pääset alkuun ja sukeltamaan luovan maalaamisen maailmaan!
Ulla Emelia Art
Ulla Suonio
ulla@ullaemeliaart.fi
y-tunnus: 3474023-4
Kirjaudu verkkokurssille